(+31) 030- 227 3377 info@aaim.nl

Cultuurverandering

Waar het vaak mis gaat bij een cultuurverandering?

Symptoombestrijding

Veel organisaties geven hun mensen lessen en workshops om de cultuur te verbeteren. Een probleem hierbij is dat dit geen cultuurverandering is, maar vaak alleen de symptomen behandelt en niet ingaat op de dieperliggende gewoontes, de ingesleten patronen, die de cultuur vormen.

Hoewel het in het begin lijkt te werken, valt iedereen na verloop van tijd terug in die oude gewoontes.

Vage Intenties

Vaak worden, in het kader van een cultuurverandering,  afspraken gemaakt zoals: “we moeten elkaar anders vasthouden, we gaan beter communiceren, we spreken elkaar meer aan, of we werken minder in de waan van de dag”.

Maar, we zien dat deze afspraken meestal alleen mooie woorden blijven en niet echt worden uitgevoerd. Dus het zijn eigenlijk alleen beloftes en er vindt geen echte verandering plaats.

Geen draagvlak

Veel managers en directeuren proberen met een cultuurverandering hun medewerkers te laten doen wat ze zelf ook niet zouden accepteren. Hoe hard ze ook pushen en hoeveel inspirerende toespraken ze ook houden, de gewenste verandering blijft uit.

Niet zo gek, want hoe zou jij zelf reageren als iemand tegen je zei dat je moest veranderen, maar je niet mocht meedenken over hoe je dat zou doen?

Een succesvolle cultuurverandering

 

De mens is een product van zijn of haar omgeving. Door de context waarin mensen werken te veranderen, verander je ook het gedrag. Wij noemen dat cultuur vanuit de ideale structuur. Om dat mogelijk te maken, hebben wij het Atomic Culture Canvas ontwikkeld en al vaak succesvol toegepast.

Het Atomic Culture Canvas bestaat uit 12 krachtige structuren. Het zijn als het ware knoppen om aan te draaien, die zorgen voor de gewenste cultuur en het gewenste gedrag binnen de organisatie. Van leiderschap tot overlegstructuren en van communicatie tot KPI’s, we pakken alle essentiële structuren, zie het als “gedragsbepalers”, mee. Met het Atomic Culture Canvas navigeren we samen doelgericht door de complexiteit van jullie cultuurtransformatie.

Cultuur-Structuur-Aaim

Kleine stappen, groot effect

Met het Atomic Culture canvas vermijden we te grote, rigoureuze, veranderingen. Grote veranderingen zorgen namelijk vaak voor meer weerstand en onbegrip dan dat ze vooruitgang bieden. We kiezen voor kleine, overzichtelijke, veranderingen die gemakkelijk te implementeren en omkeerbaar zijn. Veranderingen waar mensen gemakkelijk ja tegen zeggen en die leuk zijn om aan bij te dragen. Zo creëer je een proactieve houding die zorgt voor jullie gewenste cultuur.  

Zorg voor veel draagvlak door iedereen te betrekken

Om ervoor te zorgen dat veranderingen succesvol zijn, is het belangrijk om zoveel mogelijk mensen erbij te betrekken. Dit betekent dat we niet alleen hun mening vragen over wat er moet veranderen, maar ze ook tijdens het ontwerpen en uitvoeren van de verbeteringen betrekken.

Als mensen echt inspraak hebben gehad, zullen ze meer betrokken zijn en de veranderingen beter ondersteunen. Kortom, we zorgen voor veel draagvlak.

Kies voor veel kleine veranderingen

Vraag iemand om van een brug te springen en hij/zij zegt nee. Vraag om 100 keer van een krukje te springen en je krijgt een ja.

Hetzelfde geldt voor het veranderen van een organisatiecultuur. Grote veranderingen kunnen riskant zijn en hebben vaak onduidelijke gevolgen. Daarom is het beter om kleinere veranderingen op te stapelen. Dit maakt het makkelijker voor mensen om ja te zeggen en om bij te sturen als dat nodig is.

Laat snel de eerste successen zien

Veel veranderingen mislukken omdat na het onderzoek wordt gekozen voor een lange periode van bezinning, beleid maken en gecompliceerde acties uitdenken. Het effect hiervan is dat de organisatie “het allemaal wel gelooft“. 

Door snel de eerste acties uit te zetten, zoveel mogelijk mensen te betrekken en de  eerste successen te vieren, zorg je voor positief momentum. Mensen willen steeds meer gaan bijdragen en komen zelf met ideeen. 

Hoe ziet een cultuurtraject er globaal uit

Een cultuurverandering vraagt meestal één jaar om onze betrokkenheid. Het begint met een onderzoek waarbij we de hele organisatie betrekken via een online vragenlijst en groepsinterviews. We presenteren de uitkomsten en bespreken deze in de ontwerpfase met zoveel mogelijk medewerkers. Zo brengen we de huidige en gewenste cultuur in kaart en komen tot de concrete veranderwens.

Vervolgens gaan we aan de slag met het Atomic Culture Canvas. We werken met structuurteams om concrete veranderingen door te voeren. Deze teams kunnen op afdelings-, business unit- of organisatieniveau worden ingezet. Steeds zijn het de mensen zelf die in lijn met de gewenste cultuur de nodige interventies bedenken, uitvoeren en evalueren.

Aaim Cultuurverandering fasen

Combinatie met een leiderschapsprogramma 

Een goede organisatiecultuur hangt af van het leiderschap. Als een organisatie verandert, kan het nodig zijn dat de leiders hun gedrag of perspectief aanpassen. Dit betekent niet per se dat het leiderschap slecht is, maar verandering vereist vaak ander leiderschap. Wij bieden daarom een leiderschapsprogramma aan om hierbij te helpen.

Achteraf verbeteringen meetbaar maken

Veel adviesbureaus en organisaties maken een cultuurtraject niet volledig af, waardoor het onduidelijk blijft of een verandering in de cultuur gelukt is. Wij doen het anders en geloven in het belang van een nameting om het succes van het cultuurtraject te meten en te zien welke aspecten extra aandacht nodig hebben. Dit zorgt voor tastbare resultaten en trots bij onze klanten

Liever contact dan een boekwerk…

Hoe wij zorgen voor een mooie organisatiecultuur, laat zich niet in één websitepagina uitleggen. Willen jullie meer weten over ons cultuurtraject om de organisatiecultuur te verbeteren en wat wij voor jullie kunnen betekenen? Neem contact met ons op, wij vertellen graag meer en zijn gek op koffie!

ONS BLOG

onze klanten

Wij hebben met trots gewerkt voor o.a.:

Aaim B.V.

KvK nr. 56880383

Bel ons gerust,

behalve om ons iets 

aan te smeren.

Wij hebben alles al.

tel: 030 - 22 733 77

Je zoekt een baan,

hebt een vraag, of je

wilt gewoon iets kwijt?

Schrijf het van je af. 

e-mail: info@aaim.nl