De CIA wist in 1944 al hoe je een organisatie om zeep helpt



In ons werk zien we veel gezonde, maar ook ongezonde organisatieculturen. Een paar typische symptomen van ongezonde culturen zijn:
- Reactief gedrag
- Geen beslissingen kunnen of mogen nemen
- Veel mensen die ergens een “plasje” over moeten doen
- Roddel en achterklap die leiden tot onderling wantrouwen
- Een overdaad aan werkgroepen en/ of projectgroepen
- Onduidelijkheid over wat de functies nu eigenlijk inhouden
- Een groot algeheel gevoel van stress en veel mensen met een burn-out
- Hoog personeelsverloop
- …. En zo kunnen we nog even doorgaan.
Nu zou je denken dat dit symptomen zijn die pas de laatste jaren of decennia een grote rol spelen binnen organisaties, maar niets is minder waar. We kwamen onlangs dit pareltje tegen. Afkomstig van de voorloper van de CIA in het in 1944 al verschenen OSS Simple Sabotage Manual.
Herkenbaar? Natuurlijk is niet elke vorm van dit soort gedrag sabotage. Maar kan het kwaad om dit eens zo te bespreken? Stel jezelf en je team of organisatie eens de vraag; In hoeverre saboteren we onze eigen organisatie en cultuur? En als dat zo is, dan is het misschien ook gewoon goed om saboterend gedrag wel zo te benoemen. Zachte heelmeesters maken immers stinkende wonden.
Mocht je na het lezen van deze pagina uit het OSS handboek meer willen lezen, hieronder kun je het downloaden. En als je assistentie nodig hebt bij het weer gezond maken van je organisatiecultuur, dan denken we graag met je mee.
meer BLOGs



Regelziekte: Maak het middel niet erger dan de kwaal
Regelreflex We zien het iets te vaak: de regelreflex. Als er een probleem is of er doet zich een incident voor, dan bedenken we een nieuwe regel om dat in de toekomst te...



Promoveer nooit je beste probleemoplosser!
Iedere organisatie heeft er minstens één: een brandweerman. Iemand die alle brandjes blust. Alle problemen oplost en alle antwoorden weet. Wat zouden we toch moeten als hij of...



Aaim B.V.
KvK nr. 56880383
hebt een vraag, of je
wilt gewoon iets kwijt?
Schrijf het van je af.
e-mail: info@aaim.nl