(+31) 030- 227 3377 info@aaim.nl

Bij AAIM hebben we gemeen dat we een aversie hebben tegen een overvloed aan management. Dit kan variëren van  het aanhangen van de laatste hypes, het inbrengen van zogenaamde extra management lagen tot het verlammen van een organisatie of afdeling door teveel “sturen”, rapporteren en vergaderen. Het meest opzienbarend is dat het nut van al deze “management overvloed” nooit bewezen is.

Jos Verveen, auteur van het boek Bullshit Management, beschrijft hier: “Het geloof in al deze technieken is zo groot dat we ons nauwelijks nog afvragen wat het rendement ervan is. Voor de meeste is het nooit aangetoond. En van sommige is dat wel het geval, maar bleek het rendement ongunstig… Het geloof in management is zo groot dat als een bepaalde methode of organisatieverandering niet leidt tot een verhoging van de productiviteit, we niet het fenomeen management zelf ter discussie stellen, maar overschakelen op een nieuwe of oude methode.” 

Het lijkt er dan ook soms op dat sommige trajecten (denk aan: Lean Six Sigma, PRINCE 2, Het Nieuwe Werken, etc.) of sturingsinstrumenten meer worden gezien als doel op zichzelf dan als middel om ergens te komen.

Als deze technieken al waarde hebben, komt deze alleen naar voren wanneer ze passen bij hoe de organisatie zijn werk uitvoert. Zo zal het nieuwe werken niet goed werken voor timmerlieden en is het voor banken niet wenselijk dat de belangrijkste financiële afdeling wordt verplaatst naar een shared service center.

Wij streven er altijd hartstochtelijk naar om onzinnig management te reduceren en om mensen in te laten zien dat (extra) management geen oplossing biedt. Hiermee zijn we waarschijnlijk één van de weinige organisatieadvies bureaus die geen extra management adviseren. Daarnaast proberen wij vaak ook het hiermee gepaard gaande jargon (zie voorbeelden hier) zoveel mogelijk te ontwijken. Dit doen we om zoveel mogelijk buy-in te verkrijgen en zo een burning platform te creëren voor onze key stakeholders.