(+31) 030- 227 3377 info@aaim.nl

Een sterke cultuur is geen toeval!

8 okt 20 | 0 Reacties

Een sterke cultuur is geen toeval! 

Er heerst een hardnekkige mythe rondom cultuur: wanneer de cultuur en sfeer goed is, gaat de rest vanzelf. Onze reactie? Niet waar! Een sterke cultuur is namelijk geen toeval. 

Klanten vragen ons om verbeteringen in de sfeer, hopende dat dit al hun problemen gaat oplossen. Helaas, zo werkt het niet. Ook mensen die met elkaar op 1 lijn zitten zorgen niet vanzelf voor een fantastische organisatie. Ook met een goede sfeer komen de resultaten niet vanzelf. Bijzondere resultaten vragen inderdaad om een bijzondere cultuur. Maar een bijzondere cultuur vraagt om een bijzonder goede structuur. Een systeem! Dit kun je niet aan toeval overlaten maar zul je doelbewust moeten ontwerpen en bouwen. Dit zien we overal terug binnen sterke culturen, van Coolblue tot Afas en Rituals.

Het systeem stuurt de organisatie, mensen sturen het systeem

Cultuur gaat over mensen. Over ongeschreven regels, rituelen en gedrag. Toch begint een sterke cultuur met een sterk systeem. Dit systeem moet je doelbewust ontwerpen. Welk gedrag wil je waar zien? Wat moet de klant ervaren op welk punt in het proces? Dit vraagt dat je niet alleen op hoofdlijnen stuurt maar ook kijkt naar de details. Grote processen zijn namelijk complex in het geheel maar eenvoudig in detail. 

Voor continue verbetering en een sterke cultuur moet je dus naar de details kijken! En dit moet je vastleggen in de structuur van je organisatie. Het moet voor iedereen glashelder zijn wat het doel is van de organisatie en welke rol zij daarin spelen. Laat mensen zien dat ze onderdeel zijn van een groter geheel. Zonder dat geheel kunnen ze niet presteren. Dit geheel is wat de organisatie stuurt, het systeem. En het systeem wordt gestuurd door mensen. Niet andersom.

Maak het foolproof!

Een voordeel van een sterk systeem is dat je organisatie “foolproof” wordt. Of zoals Warren Buffet graag zegt: “You should invest in a business that even a fool can run, because someday a fool will.”

Zelfs wanneer we er van uitgaan dat er geen dwaas komt die jouw organisatie gaat leiden, heeft een sterk systeem veel voordelen. Het is voorspelbaar en robuust. Wanneer je alle personen vervangt, draait het systeem, de sterke cultuur, nog steeds. Dit betekent dat bepalende oprichters, eigenaren en directeuren het stokje eenvoudiger kunnen overdragen. Een wens van veel ondernemers. Een echt bedrijf werkt zonder jou niet dankzij jou. 

Meer weten over hoe wij zorgen voor een sterke cultuur die zorgt voor betrokkenheid, resultaten en het zijn van een aantrekkelijke werkgever? Je weet ons te vinden! 

meer BLOGs

Ga binair mailen!

Ga binair mailen!

Binair Mailen: Een Efficiënte Benadering om Probleemoplossing te Stimuleren Het is voor bijna iedereen een bekende frustratie, een overvolle mailbox. De hele dag door komen er...

Lees meer

Aaim B.V.

KvK nr. 56880383

Bel ons gerust,

behalve om ons iets 

aan te smeren.

Wij hebben alles al.

tel: 030 - 22 733 77

Je zoekt een baan,

hebt een vraag, of je

wilt gewoon iets kwijt?

Schrijf het van je af. 

e-mail: info@aaim.nl