(+31) 030- 227 3377 info@aaim.nl

Hoe wij helpen een organisatiecultuur te verbeteren met onze principes voor langdurige verandering!

Aaim zorgt voor frisse, proactieve en onderscheidende organisaties. Dit betekent dat wij onze klanten helpen met 100% consistent worden. consistent in wat zij vinden, zeggen en doen. Goed weten wat je vindt en dit helder uitdragen is al erg lastig. Maar niets is zo lastig als het daadwerkelijk doen. Het zijn vaak lange en taaie trajecten. Wij komen vaak binnen wanneer er al het een en ander is geprobeerd. Om succesvol te kunnen zijn binnen organisaties hanteren wij een aantal principes. Wij:

  • – Werken met zo min mogelijk WORKSHOPS
  • – Willen zo snel mogelijk VERBETERING laten zien
  • – Werken met een langere DOORLOOPTIJD en lagere INTENSITEIT 
  • – Nemen VERANTWOORDELIJKHEID voor het resultaat

Zo min mogelijk workshops

Bij ons vak hoort nu eenmaal dat wij workshops, brainstorms of andere type sessies houden. Dit is vaak leuk en belangrijk voor het delen van informatie en het creëren van bewustwording. Er is alleen iets dat nooit lukt in een workshop; daadwerkelijk veranderen. Gedragsverandering vindt altijd plaats buiten de workshop, op de werkvloer. Dit betekent voor ons dat wij zo snel mogelijk uit de sfeer van workshops willen stappen. Te lang blijven hangen in workshops, brainstormen en mooie worden zorgt voor cynisme. Het is onze ervaring dat men zich al snel “doodgegooid” voelt met allerlei sessies, trainingen en modellen. Teveel workshops betekent dan ook vaak verlies van energie en momentum. Mensen willen veel liever “aan de slag” en resultaten zien.

Zo snel mogelijk verbetering

Om bovengenoemde energie en momentum vast te houden, willen wij graag zo snel mogelijk verbetering laten zien. Dit betekent voor ons dat we beginnen met kleine verbeteringen met een zo groot mogelijke impact. Verbeteringen waar niemand echt tegen kan zijn, omdat ze zo klein zijn. Wanneer je mensen laat zien dat deze verbeteringen haalbaar zijn, neem je ze sneller mee in volgende, vaak meer ambitieuzere verbeterslagen.

Lange doorlooptijd boven hoge intensiteit

Dat we zo snel mogelijk verbetering willen laten zien, betekent niet dat we van de “Lange-halen-gauw-thuis” zijn. Het veranderen van een organisatiecultuur is taai en vraagt tijd en oefening. Wanneer je wilt dat mensen iets nieuws leren moet je ze de tijd geven dit onder de knie te krijgen en niet bij een tegenvaller stoppen omdat het “niet werkt”. Lopen, leren we met vallen en opstaan. Dit geldt ook voor effectief samenwerken. Dit betekent voor ons dat wij kiezen voor een aanpak met een langere doorlooptijd, maar tegelijkertijd een minder hoge intensiteit. Dit geeft iedereen de tijd om veranderingen onder de knie te krijgen en zich eigen te maken. 

Verantwoordelijkheid voor het resultaat

Een van de grootste problemen van veel adviseurs is dat zij zich “facilitator” noemen. Voor ons klinkt dat als iemand die een mooie weg kan schetsen maar deze zelf niet durft aan te leggen, laat staan durft te bewandelen. Wij geloven dat een adviseur verantwoordelijk moet zijn voor het resultaat. Maar, maar ook de verantwoordelijkheid moet krijgen om dit resultaat te bereiken. Hierdoor snappen medewerkers wat wij komen doen binnen en bouwen we aan meer vertrouwen in het succes dat gaat volgen.

Hebben jullie een probleem of een verandering binnen jullie organisatiecultuur? Laat het ons dan weten. Aaim heeft veel ervaring met langdurige ondersteuning bij verandering en verbetering van organisatieculturen. Plan een kennismaking of neem contact op!