(+31) 030- 227 3377 info@aaim.nl

In een interview in het FD zegt bestuursvoorzitter van consultancybureau Berenschot Theo Camps dat de overheid teveel adviesopdrachten in eigen beheer houdt, die eigenlijk in de markt thuis horen. De vraag in de departementale markt begint wat aan te trekken, maar is ook dankzij het in eigen beheer houden van opdrachten, nog lang niet op het niveau van vroeger. Camps zegt in het FD: ‘De overheid heeft tegenwoordig een eigen pool van consultants. Te veel opdrachten die eigenlijk in de markt thuishoren worden bij de overheid gehouden.

WC Eend?
Met alle respect, maar dit is wel erg van het niveau “wij van WC Eend”. Onze collega’s van HofP schreven eerder al dat veel bedrijven de afgelopen jaren een interne adviesorganisatie hebben opgezet. De gedachte hierachter is dat een intern adviesteam de afhankelijkheid van (dure) externe adviseurs vermindert en dat de continuïteit beter gewaarborgd is. Een ander argument om interne adviseurs te verkiezen boven hun externe counterparts is dat ze met hun kennis van de organisatie beter in staat zijn processen en standaarden te verankeren. Het idee dat de markt weer op zijn oude niveau moet komen en dat de overheid geen opdrachten in eigen beheer mag houden, vinden wij dan ook lachwekkend.

Hallo, het is de toekomst hoor!
In het verleden loonde het niet voor organisaties om interne advies capaciteit op te bouwen. Bovendien was de daarvoor benodigde kennis, kunde en ervaring schaars.Inmiddels is dat al lang niet meer het geval. Managers en medewerkers bij voormalige klanten van consultancybureaus zijn steeds meer doorgewinterd- en getraind en hebben een hoger opleidingsniveau. Het is dan ook logisch dat met de kennis zelf in huis, interne adviesdiensten worden opgericht. Hierdoor neemt de behoefte aan consultancydiensten uiteraard verder af.

Nog meer redenen?
Naast al het bovenstaande is er nog wel een aantal redenen te verzinnen, zonder dat we daar onderzoek naar hoeven te doen. Een paar voorbeelden?

  • Consultants leveren te vaak een “one size fits all” aanpak die niet meer past bij de specialistische kennis die nodig is binnen de overheid.
  • Consultants zijn steeds vaker een soort interimmer. Maar er zijn al genoeg gekwalificeerde sollicitanten of goedkope zzp’ers die deze rollen kunnen vervullen.. Waarom zou je dan nog een consultant van een prijzig bureau inschakelen?
  • Interne adviseurs zijn makkelijker plooibaar. Ze zullen sneller geneigd zijn om zonder al teveel tegenspraak te voldoen aan de wensen van een opdrachtgever. En laten we eerlijk zijn, binnen de overheid is tegenspraak even leuk, maar het mag niet te dol worden.

Kortom, de stelling van de voorzitter van Berenschot is opvallend te noemen en wat ons betreft een beetje onnodig klagend. Natuurlijk is het niet leuk om minder omzet te draaien. Maar is dit de schuld van de klant of van het consultancybureau dat niet met zijn tijd en de ontwikkelingen is meegegaan? Als je niet van interne adviseurs kunt winnen op basis van kennis, kunde en ervaring, heb je dan bij die klanten nog wat te zoeken?