(+31) 030- 227 3377 info@aaim.nl

Verbeteren van de cultuur met Einstein’s 8e wereldwonder

Albert Einstein noemde het het 8e wereldwonder: het rente op rente effect (oftewel samengestelde rente). Wanneer je steeds een klein rendement maakt en dit “opstapelt”, is het eindresultaat verbluffend groot. Klinkt logisch maar het effect is voor heel veel mensen niet zichtbaar omdat het tijd kost. Of zoals Einstein zei: “Compound interest is the 8th wonder of the world. He who understands it, earns it; he who doesn’t, pays it.”  Hoe dit werkt bij het verbeteren van de cultuur? We leggen het uit!

 

Rente op rente in organisatiecultuur

Dit mechanisme werkt ook voor mensen, gedrag en organisaties. Wanneer je dag in dag uit een kleine stap zet, is het effect na een aantal jaar enorm groot. En de stappen die je zet worden steeds groter. Doe dit als organisatie en je wordt vanzelf uniek. Hou het jaren vol en je bent niet meer in te halen!

Veel directies, leidinggevenden en ondernemers zien dit effect over het hoofd. Het idee bestaat dat je resultaten bereikt door gedurfde en grote beslissingen te nemen. Die op korte termijn renderen. Maar wanneer je het iedere dag 1% beter doet, ben je in een jaar 37 keer beter geworden! Geen grote nieuwe dingen maar juist iedere dag iets beter. Je creëert een sneeuwbal effect. En hoe langer je blijft rollen met die bal, hoe groter die wordt. 

Hoe krijg je dit effect binnen je organisatiecultuur? Door iedere dag meer naar je waarden te handelen. Verstop het overal in! Laat het in ieder detail terugkomen. Geen grootscheepse 180 graden koerswijzigingen maar kleine aanpassingen in dat wat je iedere dag doet. Kortom, start met het verbeteren van de organisatiecultuur door kleine stappen te nemen. 

Tijd is de sleutel

Dé sleutel tot succes is tijd. Het is geen korte termijn oplossing, het effect wordt pas echt groot na jaren van investeren. Dit geldt zowel op de beurs als voor cultuur. Het vergt geduld en, heel belangrijk, de moed om je aandelen niet te verkopen als de koersen zakken. En dus de moed om vast te houden aan je kernwaarden wanneer het even tegenzit of denkt dat het gras bij de buren groener is. 

Het is belangrijk dat je de keten van rente op rente of opstapelende veranderingen niet onderbreekt. Alleen dan kun je steeds grotere stappen blijven zetten. 

Zie het verbeteren van de cultuur als  varen met een boot: een kleine koerswijziging maakt aan het begin van de tocht niet zoveel uit. Maar wanneer je jarenlang een net iets andere koers vaart, kom je op een totaal andere bestemming. Daarom zijn organisatie die de discipline hebben om dit vol te houden niet te kopiëren. Daarbij zijn ze  niet alleen uniek en eigenzinnig maar vaak ook een feest om voor te werken.

Nog een groot voordeel!  

Als organisaties veranderingen doorvoeren, doen ze dat vaak radicaal en met veel bombarie. De eerste reactie is cynisme, weerstand en het “daar gaan we weer” gevoel. Als je rente op rente stapelt en kleine veranderingen opstapelt, dan voelen die kleine stapjes  voor de organisatie en klanten juist als iets positiefs. Mensen zijn wars van grote veranderingen waar ze de impact niet van in kunnen schatten. Aan de andere kant zijn ze gek op kleine verbeteringen die te overzien zijn en waarbij gelijk de “whats in it for me” kan worden bepaald. 

Een ander voordeel aan het nemen van kleine stapjes of het stapelen van rente op rente is dat het ook goed mogelijk is om zonder gezichtsverlies een stapje terug te doen als het niet werkt. Maar… laten we uitgaan van het positieve… Medewerkers zullen trots en proactief meewerken aan een organisatie waar altijd wel iets gebeurt om het beter te maken. 

Binnen Aaim hebben we veel ervaring en geloven we sterk in een context creëren waarbinnen kleine verbeteringen het nieuwe normaal zijn. Meer weten? Je weet ons te vinden!

meer BLOGs

Aaim B.V.

KvK nr. 56880383

Bel ons gerust,

behalve om ons iets 

aan te smeren.

Wij hebben alles al.

tel: 030 - 22 733 77

Je zoekt een baan,

hebt een vraag, of je

wilt gewoon iets kwijt?

Schrijf het van je af. 

e-mail: info@aaim.nl