(+31) 030- 227 3377 info@aaim.nl

Zonder wrijving geen glans, maar wel verandering!

12 mei 20 | 0 Reacties

Extra vermogen of juist wrijving wegnemen bij weerstand tegen verandring?

Zonder wrijving geen glans. Een bekend spreekwoord dat zeker opgaat wanneer je veranderingen doorvoert in een organisatie. Je kunt wrijving ook natuurkundig bekijken. Wanneer iets van A naar B beweegt en je wilt sneller kun je twee dingen doen: kracht of vermogen toevoegen of wrijving wegnemen. Wanneer we gaan veranderen, kiezen we vaak voor het eerste. Zeker als sprake is van behoorlijke weerstand tegen verandering. We richten een nieuwe werkgroep op, gaan nieuwe processen bedenken en vragen meer tijd van mensen. Kortom, extra vermogen erbij zetten om sneller te gaan of te denken dat de kans op succes alleen hierdoor toeneemt.  Maar, kijk ook eens naar het wegnemen van wrijving. Dit is vaak eenvoudiger om te doen en een stuk effectiever!

Mensen nemen vaak de makkelijkste weg

Mensen zijn net als water: ze nemen de weg van de minste weerstand. Wanneer je iets wilt veranderen, is het dus heel belangrijk om te onderzoeken wat de weg van de minste weerstand is om weerstand tegen verandering weg te nemen. 

Ok ok, dat klinkt misschien wat kort door de bocht, maar laten we eens kijken naar een voorbeeld waarin er wel extra vermogen wordt toegevoegd, maar geen wrijving wordt weggenomen. Stel we hebben een voorgenomen verandering. Laten we zeggen het wegnemen van bureaucratie in de organisatie. Er wordt voortvarend een projectgroep gestart, waar mensen ook nog uren voor krijgen die ze mogen schrijven. Oftewel, er wordt vermogen toegevoegd. Twee maanden later blijkt dat de verandering niet van de grond komt. De reden, er zijn geen uren vrijgemaakt, maar alleen uren bijgekomen. Oftewel, de wrijving is niet weggehaald. 

De weg van de minste weerstand is dan nog steeds om te doen wat je al deed. En wanneer je een beetje tijd over hebt, dit aan het project te besteden. Het project wordt dus al snel bijzaak… ondanks de verheffende speech van de CEO over een lean and mean organisatie. Wat je veel beter kunt doen, daadwerkelijk taken weghalen in plaats van uren toevoegen. 

Andere voorbeelden:

  • Bij Amazon kun je met 1 klik bestellen. Alle wrijving is weggenomen.
  • Bij Netflix geloven ze in gezond verstand en niet in regels. Daarom hebben ze geen vakantiedagen, urenregistratie of declaratieregelingen. Dan moet je wel je gezond verstand gebruiken!
  • We willen meer orgaandonoren? Dan maken we je standaard wel donor tenzij je anders aangeeft. In plaats van omgekeerd.
  • Je wilt dat mensen meer bij andere afdelingen of teams in de keuken kijken? Regel een paar stagedagen op vastgestelde data voor de hele organisatie. Dit in plaats van mensen er een dag voor vrijmaken en zelf laten regelen. 

Kortom kijk creatief naar je organisatie en welk gedrag je wilt zien bij klanten en medewerkers. Voeg niet alleen kracht en nieuwe initiatieven toe maar kijk ook eens waar je wrijving kunt wegnemen. Waar kun je stappen verminderen? Zo verander je via de weg van de minste weerstand.

Meer weten over het omgaan met weerstand tegen verandering? Neem contact met ons op! 

meer BLOGs

Ga binair mailen!

Ga binair mailen!

Binair Mailen: Een Efficiënte Benadering om Probleemoplossing te Stimuleren Het is voor bijna iedereen een bekende frustratie, een overvolle mailbox. De hele dag door komen er...

Lees meer

Aaim B.V.

KvK nr. 56880383

Bel ons gerust,

behalve om ons iets 

aan te smeren.

Wij hebben alles al.

tel: 030 - 22 733 77

Je zoekt een baan,

hebt een vraag, of je

wilt gewoon iets kwijt?

Schrijf het van je af. 

e-mail: info@aaim.nl